Два основні принципи ставлення до людей

Кожен з нас прагне подобатися людям, відчувати любов, повагу, прихильне ставлення людей до себе. Щоб цього досягти, необхідно знати, що існують дуже важливі закони, що стосуються поведінки людини. Що це за закони? Вони не нові, а такі ж старі, як наша історія. Більше 3000 тисяч років про них говорив  у Персії Заратустра. Понад 20 століть тому ці правила проповідував Ісус серед кам’янистих пагорбів Іудеї. Це чи не найважливіше правило у світі звучить так: ‘‘Поводься з іншими людьми так, як бажаєш, щоб поводилися з тобою’’. 

Це є сучасною інтерпретацією морального принципу китайського мислителя і філософа Конфуція, який жив у V ст. до нашої ери: ‘‘Чого не хочеш, щоб інші чинили тобі, не чиняй їм’’. Якщо ми прагнемо схвалення з боку інших людей і хочемо, щоб нас шанували, то повинні пам’ятати, що і кожна людина потребує цього. Усі люди прагнуть визнання, тому, як стверджує Дейл Карнегі, слід дотримуватися золотого правила: даруй їм те, що хочеш отримати від них. Це потрібно робити скрізь і завжди. 

Чи знаєш, ти, що в будь-якій ситуації, якщо йдеться про стосунки між людьми, ‘‘виграє’’ насамперед та людина, яка може увійти в становище іншого, зрозуміти його інтереси, бажання, думки, мрії. Причиною більшості непорозумінь між людьми є те, що вони не можуть поставити себе на місце іншого.

Чи не кожна людина, з якою доводиться зустрічатися, вважає, що вона перевищує нас у чомусь. Щоб якнайкраще з нею ладити, ми повинні делікатно і щиро дати їй зрозуміти, що ми це визнаємо і прагнемо допомогти реалізувати себе. 

Кожна людина у чомусь може переважати нас з тобою, але, на жаль, дуже часто найголосніше за всіх про це кричать ті люди у яких найменше підстав вважати себе такими. Недаремно великий Шекспір сказав: ‘‘Людина, горда людина! Наділена бодай маленькою владою, вона розігрує такий неймовірний спектакль під небом господнім, що примушує ангелів вмиватися слізьми!’’

Перший крок до досягнення успіху повинен бути лише один: говори з людиною про неї, пам’ятай про людське прагнення власної значущості й постарайся засвоїти на все життя два основні принципи: 

  • Поводься з іншими так, як хотів би, щоб інші поводилися з тобою.
  • При кожному своєму вчинку увійди в становище іншого.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

НУШ 1-2 клас Профілактика булінгу Заняття

НУШ Безпечний інтернет Казка про черепашку

НУШ Дидактична гра для дітей з особливими потребами