НУШ Безпечний інтернет Казка про черепашку

Черепашка Хаппі 

Кожен день черепашки на ім'я Хаппі проходив однаково щасливо. Зранку вона снідала й спілкувалася з батьками, а далі йшла до школи. Ой ні! Ще вона обов'язково знімала піжаму й одягала свій зелений панцир (справжні черепашки панцир не знімають і існувати без нього не можуть, але ж Хаппі казковий герой). Ніхто не має бачити черепашок без панцира! 
У школі Хаппі вчилася й гралася з друзями, а потім знову поверталася додому. За вечерею розповідала батькам про свій день, потім робила домашні завдання і трохи теревенила з друзями в зообуці. 
Майже в кожного звірятка була сторінка в зообуці. Це такий сайт, де можна виставляти свої фотографії, вітати друзів з Днем народження й питати про домашнє завдання, якщо раптом забув, у якому саме зошиті його записав. А ще важливо слідкувати, щоб в інтернеті з'явилися тільки ті світлини, які тобі подобаються. 
Пам'ятайте, друзі, що Хаппі - персонаж казки. Справжні черепашки панцир не знімають і існувати без нього не можуть!

Хто спілкується в Інтернеті з друзями? (Запитання для учнів)


 Одного разу черепашка Хаппі отримала в зообуці повідомлення від тритона Тритона: "Привіт! Давай дружити!" 
Це було досить несподівано, бо раніше на її сторінку заходили тільки ті звірята, з ким вона спілкувалася в школі. Але Хаппі здалося, що це гарна нагода збільшити коло друзів. Тому, ретельно дослідивши сторінку незнайомця, вона відповіла одним словом: "Oк".

Чи варто відповідати незнайомцю в інтернеті?

Відтоді черепашка Хаппі почала дружити з Тритоном  і проводити в зообуці більше часу. Вони спілкувалися про вчителів, про друзів, про нудні завдання й цікавезні пригоди у школі. Обмінювалися різними кумедними картинками й улюбленою музикою. Листування в мережі було ще й досить особистим. Розповідали про хвилювання, несправедливість і страхи. Тому тритон попросив  черепашку тримати їхнє спілкування  в таємниці. І Хаппі погодилася. Їй здавалося, що новий друг знає її краще за всіх.

Чи правильно робила черепашка, що розповідала про свої хвилювання другу в інтернеті? 
Чи правильно, що вона тримала їхню дружбу у секреті?

Одного дня у школі сталася халепа. Через нескінченні розмови з тритоном Хаппі стала неуважною на заняттях. Ще б пак! Тепер вона засинала пізніше, ніж зазвичай, не висипалася й не могла зібратися з думками. От і цього разу черепашка переплутала дні й забула виконати одне дуже важливе завдання. Через це в класі з неї усі глузували. Засмучена Хаппі повернулася додому. Батьки ще були на роботі. Тож вона одразу пішла до своєї кімнати, увімкнула зообук і написала: 
- Привіт, Тритоне! У мене був дуже поганий день. 
І черепашка розповіла другові про свою халепу. Тритон всіляко її підтримував, а потім сказав, що вона йому дуже подобається. Через ці слова Хаппі забула про всі негаразди! 
- Хаппі, а зроби для мене зараз фото? Хочу побачити, що ти не сумна, а вже всміхаєшся! - попросив тритон.
Черепашка швидко сфотографувала себе в дзеркалі й надіслала те фото, яке їй найбільше сподобалося.

Чи варто було Хаппі надсилати своє фото?

- Хаппі ти особлива! Я ніколи ще не бачив такої гарної черепашки! - написав тритон. 
- А можна подивитися, які ви, черепашки, без панцира? Надішли фото. 
Такого Хаппі не очікувала. Усмішка щезла вмить. Вона перечитала це повідомлення тричі, перш ніж відпровіла: 
- Але черепашкам не можна показуватися іншим звіряткам без панцира. Це мій одяг, мій захист...
- Захист потрібен від тих кого ти не знаєш, - заперечив тритон. - А ми з тобою друзі! Хіба ти мені не довіряєш?
- Довіряю! Звичайно, довіряю! - написала Хаппі, але їй не подобалося прохання тритона.
- Якщо довіряєш, доведи! Знімай панцир і роби фото! Або я тобі більше не друг! І не думай про це комусь розповісти, ти обіцяла. У тебе є п'ять хвилин!
Хаппі подивилася на годинник. За п'ять хвилин мала повернутися з роботи мама. Але порадитися з нею вона не встигала... Що ж робити?...

А що б ви порадили зробити Хаппі в такій ситуації?

Хаппі дуже розхвилювалася. Вона не хотіла втрачати друга, але й не знала, що буде, якщо надіслати фотографії. Раптом у кімнаті з'явилась мушка Мо. Вона показала черепашці різне майбутнє, яке може трапитися. 
- Пам'ятай, Хаппі, надсилати можна тільки ті фотографії, які ти готова побачити на дубі біля школи! - сказала мушка. - Крім того справжні друзі не повинні змушувати робити неприємні тобі речі!
Після мандрів майбутнім черепашка остаточно вирішила, що вона зробить. Хаппі відповіла тритону своє впевнене "Ні", зробила фотографії їхнього листування й заблокувала шахрая. Черепашка розповіла про нього батькам і попередила друзів у школі.

Про що потрібно пам'ятати, щоб не потрапити у таку ситауцію, як Хаппі?

Автор: Іра Бова

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

НУШ 1-2 клас Профілактика булінгу Заняття

Аудит. Перелік питань для соціально-психологічної служби