ВИХІД ІЗ СКЛАДНИХ СИТУАЦІЙ БЕЗ УСКЛАДНЕНЬ ДЛЯ СЕБЕ

Термін "стрес" перекладається як "потрясіння, труднощі, стрес". Це реакція на екстремальні впливи, стан поведінкового та духовного розладу, пов'язаний із нездатністю людини цілеспрямовано та розумно діяти в реальній життєвій ситуації. Події, що викликають стрес, називаються стресорами, вони бувають як фізичні (наприклад, небезпека), так і психологічні (прийняття відповідального рішення). Вплив стресу часто має негативний характер, дезорганізує людину, викликає в неї розгубленість, неочікуваність вчинків. 

Ось, як можна заспокоїтися під час стресу та вийти з складних ситуацій без ускладнень для себе:

  1. Спростуйте напруження, яке відчуваєте, перенесіть на заняття цікавими, новими справами або спортивними заняттями. Переключення або перенесення уваги, коли навіть цього не хочеться робити, корисне.
  2. Цей же прийом добре спрацьовує, коли замість переживання власних ситуацій, які здаються нездоланними зараз, прийняття проблемами  інших людей.
  3. Використайте метод "перевернутого бінокля" - знизьте значущість ситуації. Недарма є прислів'я: "Переночуйте з проблемами, і зранку вони здаватимуться вам дріб'язком".
  4. Не приймайте не обгрунтованих рішень, спробуйте розслабитись, заспокоїтись, адже тільки тоді ви побачите декілька варіантів виходу із ситуації й зможете обрати той, який буде найкращим і найрозумнішим.
  5. Уявіть, що ця ситуація сталася з вашим другом чи родичем, адже проблемам інших дати раду легше, ніж своїм.
  6. Намагайтеся виговоритись, переказати комусь свою проблему - зможете отримати пораду, підтримку або допомогу від авторитетних осіб - батьків, педагогів, друзів, психолога, соціального педагога. 

Пам'ятайте: ситуація, яка для вас є стресовою, вже багато разів відбувалася з іншими людьми, які радо поділяться своїм досвідом.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

НУШ 1-2 клас Профілактика булінгу Заняття

НУШ Безпечний інтернет Казка про черепашку

НУШ Дидактична гра для дітей з особливими потребами