"Оk, БУМЕР" Зворотній бік TikTok, що потрібно знати батькам?

 Один із найрозповсюдженіших Інтернет-мемів останнього часу  «Окейбумер».   Пошук у Google за цими словами видає 65500000 результатівМовне кліше активно входить у вжитокуособлюючи цілком справедливі закиди покоління Z своїм   батькамПід цим тегом підлітки питають старших про наболіле: недбале ставлення до кліматичних проблем, постійне дорожчання освіти, любов до статуса кво, що стає на заваді соціальним змінам тощо.

Але головне питання в тому, чи почують бебі-бумери своїх дітей та онуків. Мем, що сигналізує про величезний культурний розрив та непорозуміння між двома поколіннями, розповсюджений в улюбленій  соціальній мережі молоді - TikTok.  Проте  вони  та  їхні  функції все  ще  терра інкогніта для більшості українських батьків.   Аби по-справжньому почути дітей та водночас зрозуміти усі небезпеки, із якими вони можуть там стикнутись, пропоную познайомитись із TikTok ближче.

TikTok - це китайська соцмережащо дозволяє створювати та поширювати 15   секундні відеозаписи співугри чи танців. 41% неймовірних 500 мільйонів активних користувачів           TikTok- молодь від 16 до 24 роківВона обожнює додаток за можливість    самовираження та активне поле для творчостіТут можна як записувати власні співитак і скористатись ефектом дуету з іншим юзером чи lip sync  синхронним співом зі знаменитістю. 

Що ж такого небезпечного у життєрадісних відео на Tik Tok?

Головниим чином це  - відсутність кордонівяких може сягнути зображене на  них.   У соцмережі   частішають випадки публікації відео дорослих із сексуальним підтекстом, що містить посилання та заклики перейти на сайти, що містять порнографічні матеріали та такі, які зображають сексуальне насильство над дітьми. 

Але окрім відвертої загрози з боку дорослих, на ризик діти наражають і самі себе. Вони часто не усвідомлюють, для якої різноманітної аудиторії поширюють свої відео, тому можуть публікувати достатньо відверті дописи. За замовчуванням сторінки користувачів TikTok відкриті, і їхні відео може переглядати будь-хто. Ба більше, вони доступні не тільки у мережі, а й по запиту у пошукових системах на кшталт Google. Тобто злочинцям, які збирають матеріали із дітьми задля шантажу, домагань чи кібербулінгу, навіть не обовязково реєструватись у TikTok. Ці відео легко завантажитиа окремі кадри із них  скопіювати за допомогою знімку екрану. 

Ще один ризик TikTok  це внутрішні платежіУ мережі існує власна валюта  монетиякі можна купити за реальні гроші. Нею користувачі розплачуються за   емоджі та діамантиякі можна давати іншим у знак подяки або захоплення їх  роботами. Станом на весну 2019 року, TikTok заробив понад 75 мільйонів доларів на внутрішніх платежах. Підлітки часто витрачають реальні гроші на TikTok-валюту без відома батьків або погодження із ними. 

TikTok вже програв декілька судових справ та із неприємною регулярністю знов і знов притягається до відповідальності урядами різних країн за те, що використовує та продає особисту інформацію користувачів до 13 років. Діти такого віку, за умовами обслуговування мережі, взагалі не можуть у ній реєструватись, а підліткам 13-18 років слід консультуватись із батьками перед цим. Але на практиці це правило не працює, адже TikTok все ще не запровадив дієвого механізму батьківської згоди на реєстрацію. Діти просто додають собі віку, аби зареєструватись там. 

 Аби убезпечити свою дитину від ризиків, які представляє ця популярна соцмережа, рекомендую такі кроки:

 Перш за все, детально обговорити, чому дитина хоче проводити час саме тут та із ким вона хотіла б обмінюватись повідомленнями, фото та відео. Не тисніть на дитину та нічого їй не забороняйте, адже заборона викликає ще більше цікавості. Але варто попередити, що соцмережі далеко не завжди поширюють інформацію, яку варто переглядати дітям. Крім того, заохочуйте дитину ділитись із вами тим, що відбувається у її онлайн-середовищі, зокрема тим, що може стосуватись грошових операцій. Наголосіть на тому, що реєстрація у соцмережах можлива тільки від 13 років. До речі, це підводить нас до наступного необхідного кроку.

Детально вивчіть правила користування будь-якою соцмережею, де хоче зареєструватись дитина. Аби не перечитувати довгі сторінки дрібного тексту, можна скористатись ініціативою Уповноваженої з прав дитини Великобританії  її командою спільно із юристами було розроблено короткі зрозумілі інструкції щодо прав та обовязківякі мають найпопулярніші соцмережі.

Навчіть дитину «Тесту білборда»  теступри якому вона уявляєщо всеопубліковане чи навіть надіслане у приватній переписці у соцмережіможе зявитись на величезному білборді поруч із її школоюБезпечною є тільки та інформація, яку було б не лячно побачити там.

Перегляньте разом із дитиною налаштування приватності її профілів у соцмережах. Рекомендую вимкнути геолокацію та закрити профілі від усіх, кого дитина не знає особисто. Крім того, можна налаштувати можливості коментування до публікацій. Важливо також навчити дитину видаляти та блокувати коментарі, відмітки та підозрілі профілі та скаржитись на неприйнятні речі в адміністрацію соцмереж.

І нарешті, налаштуйте систему батьківського контролю  це може бути як окремий додатоктак і внутрішні регулювання смартфону дитини.  І Android, I iOS  мають  подібну  можливість.  Великі  пошукові   системи  та  сайти  також часто мають версіїадаптовані для дітей   на домашньому ПК чи ноутбуці дитини можна налаштувати Google Kids та YouTube Kids. 

Інколи, аби вберегти дитину від ризику стати жертвою шантажу чи домагань в Інтернеті, потрібно лише вчасно поговорити із нею. Запровадивши традицію щирого інтересу до вподобань дитини в онлайн-світі та обміну думками з приводу усього, що може її там турбувати, ви зробите її життя набагато більш безпечним та комфортним. Та й мем «Окей, бумер» (тобто, я не збираюсь з тобою стеречатись старий, відсталий від життя, бо це ітак безрезультатно, ти не розумієш мого життя і тому  мені набагато легше погодитися) буде точно не про вас. 

 Джерело: https://stop-sexting.in.ua

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

НУШ 1-2 клас Профілактика булінгу Заняття

НУШ Безпечний інтернет Казка про черепашку

НУШ Дидактична гра для дітей з особливими потребами