Година спілкування:


 Електронні парові девайси – зброя уповільненої дії

Мета: пропагувати здоровий спосіб життя, викликати у здобувачів освіти негативне ставлення до електронних сигарет, спонукати до роздумів: вибір залежить від тебе.

Обладнання: мультимедійний проектор, презентації, відеоролики.

Головним скарбом життя є не землі,

що ти їх завоював, не багатство, що ти маєш у скринях…

Головним скарбом життя є здоров'я,

щоб його зберегти потрібно багато що знати.

(Авіцена)

Хід заняття

Доброго дня всім присутнім! Доброго здоров'я! Так, доброго всім здоров'я. Його не купити в аптеці, і доки воно є, його не помічаєш, ним не переймаєшся. На жаль, його часто починаєш цінувати лише тоді, коли втрачаєш. Тоді й переосмислюєш життєві цінності.

Сьогодні наша година спілкування присвячена серйозній проблемі. Почати хочу із притчі. Мудреця запитали: "Що є для людини найціннішим і важливішим у житті: багатство чи слава?" Від що відповідав мудрець: Ні багатство, ні слава не роблять людину щасливою. Здоровіший злиденний щасливіше за хворого короля”. Здоров'я – це справді безцінний подарунок. Без нього дуже важко зробити життя цікавим та щасливим. Здоров'я допомагає людині вчитися, трудитися, займатися улюбленою справою, активно відпочивати. Одна із глобальних проблем сьогодення для людства, яка підриває його здоров'я - це електронні парильні девайси.

Що ми знаємо про електронні сигарети?

 

Електронна сигарета (ЄС) – це пристрій, у якому генерується пара, до складу сигарети входять пропіленгліколь, гліцерин, нікотин, хімічні ароматизатори, які потрапляють до організму курця.

Як працює ЄС?

Дію електронного парильного девайсу можна віднести до роботи мініатюрного інгалятора. При роботі ЄС із вбудованого в пристрої картриджа відбувається випаровування рідини. Вироблена пара і вдихає користувач. Компоненти ароматного та насиченого випаровування ідеально імітують процес класичного куріння.

Як електронні сигарети шкодити здоров'ю організму?

1. Пропіленгліколь, гліцерин та інші речовини здатні викликати рак. Експерти встановили, що основними компонентами розчину, крім нікотину, є пропіленгліколь, гліцерин, ароматизатори, формальдегід та інші речовини, що викликають рак. А нікотин, який, як відомо, викликає залежність, ще є нейротоксичною отрутою.

2. Викликають алергію. Деякі компоненти курильної суміші, особливо пропіленгліколь, викликають подразнення верхніх дихальних шляхів. В результаті людину вражає гостра алергія. Крім того, до складу рідини входитиме сульфат нікотину, який раніше використовувався як пестицид проти шкідників..

3. ЄС шкодить організму на клітинному рівні. Усі складові рідини мають властивість проникати у легені людини. На них вони впливають зовсім не поверхнево, а  проникають аж у самі клітини.

4.  Ви не знаєте точну дозу нікотину та інших токсичних речовин. Дозу токсичного речовини, як і інших небезпечних речовин, ти ніколи не дізнаєшся. На пачці нерідко написано, що цей пристрій містить малу кількість нікотину, проте хто це може перевірити? При цьому державного контролю за обігом, якістю, поширенням вейпу немає , тому зміст інших токсичних речовин теж ніяк не регулюється.

5. Ризик стати двічі курцем. Електронні девайси позиціонуються як спосіб відмовитися від куріння звичайних сигарет. Однак це не відповідає дійсності. Часто ті, хто не курив ніколи, раптом приймаються за вейп, айкос, гло і тотально підсаджуються на нікотин. Ті, хто вже звик курити тютюн, переходячи на електронні сигарети, продовжують курити і ті, і інші.

6.  Загроза пасивного куріння. Тут все так само, як і зі звичайними сигаретами. Вдихати цю пару так само небезпечно, як і дим. Адже в такому випадку люди, що знаходяться поруч із активними вейперами, піддаються впливу частинок шкідливих курильних сумішей.

7.  Вейпи іноді вибухають. Ви не могли не чути про жахливі інциденти, які мали місце по всьому світу і були пов'язані саме з палінням вейпу. Наприклад, у 57-річного жителя Флориді, ветерана В'єтнаму Тома Хелоуей внаслідок паління електронної цигарки вибухом вирвало мову.

У Каліфорнії, що у США, жінка потерпіла внаслідок вибуху альтернативного пристрою для куріння, що лежав біля її рюкзака.

Як зазначається, каліфорнійка поклала вейп у рюкзак, з яким робила покупки в магазині. Проте в один момент пристрій раптово вибухнув, що спричинило загоряння одягу жінки.

Зокрема, для гасіння вогню на одязі постраждалої, адміністратор закладу застосував вогнегасник. В результаті інциденту, жінка отримала опіки першого та другого ступенів на 20% свого тіла.


Вибух електронної сигарети біля ротової порожнини. Наслідки: вибиті зуби та багато уламковий перелом альвеолярного відростка верхньої щелепи.

Американець втратив 7 зубів, а також отримав чудові травми щелепи та опіки шкіри обличчя ІІ ступеня.

Американець загинув внаслідок вибуху електронної цигарки, уламки якої пробили його череп і спричинили пожежу в будинку.

Тіло 38-річного чоловіка пожежники виявили у спальні його будинку (штат Флорида).

80% його тіла обгоріло, повідомив медичний експерт, наголосивши, що офіційною причиною смерті є "осколкова рана голови".

Згідно з результатами розтину, у черепній коробці знайдено два шматки електронної цигарки.


Нещодавно у штаті Мічіган, що у США, 17-річному хлопцеві провели першу подвійну  пересадку легень через захоплення вейпінгом .

Крім цього, раніше в США заявили, що  від хвороб органів дихання , що пов'язують із "парінням" електронних сигарет, вже померло 26 осіб.

   Інтенсивність вживання електронних сигарет

Здебільшого підлітки вважають, що електронні сигарети набагато безпечніші, ніж звичайні, тому курити їх дуже інтенсивно. У свою чергу це провокує розвиток хвороб легенів, включаючи астму та навіть рак.

Нещодавно медики з'ясували, що вейп ще й згубно впливає на роботу мозку. Згодом споживання нікотину може призвести до появи тромбів і виразки шлунка.

Крім цього, нікотин, від якого вейп зовсім не рятує, здійснює наркотичний вплив на організм. В результаті піднімається настрій, частішає пульс, причому настільки, що це загрожує аритмією та іншими сердечними захворюваннями при безконтрольному вживанні нікотину. Причому у підлітків швидше розвивається і психологічна активність, адже без рятувальної речовини дитина відчуває себе пригніченою.

При цьому якщо на куріння звичайної цигарки людина витрачає 2-3 хвилини, то з вейпом підліток часто нерозлучний, адже вейп не згорає. У такому разі споживач вдихає нікотину набагато більше, ніж зі звичайною цигаркою.

Чи шкідливе пасивне куріння?

Біологи Нью-Йорського університету довели,   що пара від електронних сигарет пошкоджує ДНК, спричиняє мутацію легенів, серця та січового міхура. Науковці експериментували на мишах. Впродовж 12 тижнів гризуні дихали парами з електронних девайсів. Показово, що для мишей 12 тижнів, це як для людини десять років життя.

Після вдихання кілька станів піддослідних мишей погіршився: у них сповільнилася регенерація клітин та почалася їх мутація. Тобто, почало виникати злоякісне переродження. Це підтвердило побоювання науковців, що ризик виникнення онкології у вейперів значно вищий, ніж у людей, які не палять.

Електронні сигарети та закон.

З 11 липня 2022 року   в Україні набрав чинності закон, що прирівнює електронні сигарети до звичайних та забороняє курити їх у громадських місцях. За порушення законодавства каратимуть штрафами від 170 грн. до 15 тис. грн. грн.

        Згідно із законом в Україні забороняється курити IQOS, Glo та інші вейпи в громадських місцях, зокрема:

·         у  ліфтах та телефонах;
·         у приміщеннях та на території закладів охорони здоров'я;
·         у приміщеннях та на території навчальних закладів;
·       у приміщеннях та на території спортивних та фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури та спорту;
·         у приміщеннях закладів ресторанного господарства;
·         у приміщеннях об'єктів культурного призначення;
·    у приміщеннях органів державної влади, інших державних установ, органів місцевого самоврядування;
·         у приміщеннях підприємств, установ та організацій усіх форм власності;
·         у приміщеннях готелів та засобів розміщення громадян;
·         у приміщеннях гуртожитків;
·         на дитячих майданчиках;
·         у місцях загального користування житлових будинків;
·         у підземних переходах;
·     у транспорті загального користування, що використовується для перевезення пасажирів, у тому числі таксі;
·         на вокзалах та станціях;
·        на зупинках маршрутних транспортних засобів.

        Єдиним місцем, де вейпи можна парити всередині приміщення (у спеціально відведених   місцях), залишаються аеропорти.

За порушення заборони передбачити штраф до 170 грн., за повторне порушення – до 340 грн. За куріння у транспорті чи на зупинках одразу штрафуватимуть до 340 грн. За продаж вейпів неповнолітнім загрожує штраф від 1020 грн. до 10,2 тис. грн. 

 

Підсумок

Тепер ви знаєте про те, чи варто безтурботно "парити"  і які наслідки можуть вразити ваш організм. Самі науковці визнають, що розлогу картину впливу електронних парильних девайсів вони отримають лише через 10-15 років.

Сьогодні зрозуміло одне, парити – це лишній раз псувати своє здоров'я. Тому, якщо цінуєте свій організм, розпрощайтеся з нікотином назавжди. А ще краще – ніколи з ним не знайомтеся.   Пам'ятайте, наші легені створені для вдихання лише свіжого повітря.  Будьте   здорові!


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

НУШ 1-2 клас Профілактика булінгу Заняття

НУШ Безпечний інтернет Казка про черепашку

НУШ Дидактична гра для дітей з особливими потребами