Секстинг: поняття причини та наслідки. Ситуація в Україні

Секстинг - це обмін власними фото-, відео- та текстовими матеріалами інтимного характеру, із застосуванням сучасних зхасобів зв'язку: мобільних телефонів, електронної пошти, соціальних мереж.

Причини: 

Доступність гаджетів.

Будь-яка дитина може надіслати  своє зображення, якщо в неї є пристрій з камерою та доступ до Інтернету. Таким чином діти досліджують власну сексуальність. Для підлітків це на перший погляд виглядає безпечніше, ніж справжній секс.

Особливість підліткового віку і брак уваги з боку дорослих.

Відтак діти шукають уваги у соціальних мережах. Через сучасні тенденції відбувається гіперсексуалізація поведінки - бажання виглядати відверто та спокусливо.

Брак знань щодо можливих наслідків віртуальних стосунків.

Оскільки секстинг може бути частиною побудови довіри в онлайн середовищі, особливо між підлітками: "я надішлю тобі відверті фото, щоб показати, що довіряю тобі". Але людина може зловживати такою довірою, про що підлітки не замислюються. Секстинг може бути частиною шантожу: "якщо не надіслеш фото, значить ти мені не довіряєш, тож давай розірвемо наші стосунки".

Наслідки 

На перший погляд це може здаватися жартом, проте наслідки секстингу для дитини можуть бути небезпечнимм. Навіть, якщо фото не були опубліковані та залишаються таємницею, дитина почстійно перебуває в надзвичайно пригніченому стані: переживає, що її приватні світлити побачать та опублікують сторонні люди, що вона стане об'єктом знущань з боку однолітків.

Стан дитини ускладнюється тим, що їй важко та соромно зізнатися у тому вчинку дорослим, хоча саме їхня участь важлива для вирішення цієї проблеми.  Розповсюдження таких матеріалів може призвести до переслідування дитини в учнівському колективі, виникнення проблем в освітньому процесі. 

Такі дії загрожують психічному здоров'ю дитини, підривають її довіру до оточуючих, створюють проблеми в побудові  стосунків у майбутньому, можуть стати причиною втечі з дому та спроб покінчити життя самогубством. Окрім того, що секстинг може стати серйозною перешкодою для самореалізації у дорослому житті (під час навчання чи пошуку роботи), оскільки роботодавці можуть побачити світлини у відкритому доступі в мережі.

Повністю видалити будь-яку інформацію, розповсюджену в мережі, практично неможливо.

Сексуальне насильство та експлуатація дітей онлайн: ситуація в Україні.

У 2021 році в Україні вперше опубліковано всенаціональне дослідження на "Сексуальне насильство над дітьми та сексуальна експлуатація дітей в Інтернеті в Україні". Дослідження було проведено МБО "Служба порятунку дітей" у партнерстві з Уповнрваженим Президента України з прав дітей. За його даними протягом 2020 року:
14.4%  дітей дітей шкільногот віку отримували в Інтернеті питання про їхні інтимні частини тіла;
11% отримували повідомлення, що містять зображення чийогось огголеного тіла;
8% отримували прохання надіслати своє інтимне фото;
понад 3% отримували запит здійснити сексуалізовані дії перед веб-камерою.
В міжнародніх публікаціях такі явища набули термінів "секстинг", "онлайн грумінг","секс торшен". 



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

НУШ 1-2 клас Профілактика булінгу Заняття

НУШ Безпечний інтернет Казка про черепашку

НУШ Дидактична гра для дітей з особливими потребами